esf_1

2019.gada 22.augustā Grobiņas novada dome parakstīja vienošanos ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru par Eiropas Savienības fonda projekta Nr.3.3.1.0/18/I/009 „Uzņēmējdarbības attīstībai nepieciešamās infrastruktūras attīstība Grobiņas novadā” īstenošanu. Projekts tiks īstenots ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 3.3.1. specifiskā atbalsta mērķa 3.3.1 Palielināt privāto investīciju apjomu reģionos, veicot ieguldījumus uzņēmējdarbības attīstībai atbilstoši pašvaldību attīstības programmas noteiktajai teritoriju ekonomiskajai specializācijai un balstoties uz vietējo uzņēmēju vajadzībām” 3. kārtas ietvaros. Projekta īstenošanas termiņš ir 24 mēneši – līdz 2021. gada 21.augustam. 

Projekta mērķis ir palielināt privāto investīciju apjomu un jaunu darba vietu izveidi Grobiņas novadā, veicot ieguldījumus uzņēmējdarbības (komercdarbības) attīstību veicinošos pasākumos atbilstoši pašvaldības attīstības programmā noteiktajam un balstoties uz uzņēmēju vajadzībām. Projekta īstenošanas rezultātā uzlabosies uzņēmējdarbības (komercdarbības) teritorijām nozīmīgu funkcionālo savienojumu satiksmes organizācija, t.sk. satiksmes drošība, tehniskais stāvoklis un nestspēja, teritoriju sasniedzamība un pieejamība. Tiks radīta esošajiem uzņēmumiem un potenciālajiem investoriem pievilcīga uzņēmējdarbības vide. Projekta īstenošana veicinās jaunu darba vietu radīšanu uzņēmumos, kuri gūs labumu no projekta ietvaros veiktajām investīcijām publiskajā infrastruktūrā, kā arī nefinanšu investīcijas nemateriālajos ieguldījumos un pamatlīdzekļos, tādējādi attīstot uzņēmējdarbību pašvaldībā.

Saskaņā ar 2015.gada 13.oktobra Ministru kabineta noteikumiem Nr.593 "Darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība”3.3.1. specifiskā atbalsta mērķa „Palielināt privāto investīciju apjomu reģionos, veicot ieguldījumus uzņēmējdarbības attīstībai atbilstoši pašvaldību attīstības programmās noteiktajai teritoriju ekonomiskajai specializācijai un balstoties uz vietējo uzņēmēju vajadzībām” īstenošanas noteikumi", Eiropas Savienības fondu finansējums tiks ieguldīts uzņēmējdarbības vides infrastruktūras attīstībai 3 objektos:

  1. Lauktehnikas un M.Namiķa ielu Grobiņā, Lidostas ielas Cimdeniekos, Grobiņas pag., pašvaldības autoceļu “Ceļš V1222” un “Otaņķu autoceļš-Brēdiķi” Grobiņas pag. pārbūve;
  2. Zirgu, Saules, Jāņa un Priedulāju ielu un Liepu gatves, Grobiņā, pašvaldības autoceļu “Grobiņa-Ālande-Bārtas autoceļš” un "Jaunarāji - Ālande" Grobiņas pag., Grobiņas nov. pārbūve un "Strautmaļu ceļš" un "Vairogu ceļš" Grobiņas pag., Grobiņas nov. izbūve, t.sk. ietves un apgaismojuma izbūve Zirgu ielā
  3. Robežu, Liepu un Kviešu ielu Robežniekos, Grobiņas pag. pārbūve.

Projekta mērķa un rezultātu sasniegšanai ārpus projekta ir un tiks veiktas arī citas projekta darbības. Līdz projekta iesniegšanai Grobiņas novada dome ir izstrādājusi un Grobiņas novada būvvaldē akceptējusi būvprojektus (saņemtas būvatļaujas ar projektēšanas nosacījumu izpildi) un veikusi projekta izmaksu un ieguvumu analīzi. Projekta īstenošanas laikā visiem būvdarbu objektiem tiks veikta būvuzraudzība, autoruzraudzība un nodrošināta informācijas un publicitātes pasākumu īstenošana. 

Projektā veicamo darbību rezultātā tiks izbūvēta un pārbūvēta satiksmes publiskā infrastruktūra (ielas un ceļi) kā ar uzņēmējdarbību (komercdarbību) saistītie funkcionālie savienojumi 9,48km, 2 stāvlaukumi, 190m ietve un 450m energoefektīvs apgaismojums Zirgu ielā, Grobiņā.

Pašvaldība ir veikusi sarunas ar objektiem pieguļošajās teritorijās esošajiem uzņēmumiem par šīs infrastruktūras attīstību. Tā rezultātā ir saņemti 10 uzņēmumu apliecinājumi par to, ka uzņēmuma darbības attīstībai ir nepieciešamība pēc augstāk minēto objektu attīstīšanas un uzlabošanas un interese par projekta īstenošanu, izveidojot darba vietas iedzīvotāju nodarbinātības paaugstināšanai un veicot investīcijas. Projekta īstenošanā ieinteresētie uzņēmumi ir apliecinājuši, ka līdz 2021. gadam plāno radīt vismaz 57 jaunas darba vietas un ieguldīt 1545000,00 EUR nefinanšu investīcijās.

Projekta plānotās kopējās izmaksas ir 2694933,41 EUR, kur tai skaitā Eiropas Reģionālā attīstības fonda finansējums ir 1500000,00 EUR un valsts budžeta dotācija 179691,63 EUR. Grobiņas novada domes finansējums ir 1015241,78 EUR, no kura attiecināmās izmaksas ir 539074,89 EUR un neattiecināmās – 476166,89 EUR.

 

Informāciju sagatavoja:

Izpilddirektora vietniece Gunita Laiveniece

+371 63497969, +371 29122422,  gunita.laiveniece@grobinasnovads.lv