esf_1

2021. gada 18. februārī Grobiņas novada dome ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru parakstīja vienošanās par Eiropas Savienības fonda projekta Nr.3.3.1.0/18/I/009 „Uzņēmējdarbības attīstībai nepieciešamās infrastruktūras attīstība Grobiņas novadā” īstenošanu grozījumiem.

Projekta mērķis ir palielināt privāto investīciju apjomu un jaunu darba vietu izveidi Grobiņas novadā, veicot ieguldījumus uzņēmējdarbības (komercdarbības) attīstību veicinošos pasākumos atbilstoši pašvaldības attīstības programmā noteiktajam projektam un balstoties uz uzņēmēju vajadzībām. Projekta īstenošanas rezultātā uzlabosies uzņēmējdarbības (komercdarbības) teritorijām nozīmīgu funkcionālo savienojumu satiksmes organizācija, t.sk. satiksmes drošība, tehniskais stāvoklis un nestspēja, teritoriju sasniedzamība un pieejamība. Tiks radīta esošajiem uzņēmumiem un potenciālajiem investoriem pievilcīga uzņēmējdarbības vide. Projekta īstenošana veicinās jaunu darba vietu radīšanu uzņēmumos, kuri gūs labumu no projekta ietvaros veiktajām investīcijām publiskajā infrastruktūrā, kā arī nefinanšu investīcijas nemateriālajos ieguldījumos un pamatlīdzekļos, tādējādi attīstot uzņēmējdarbību pašvaldībā.

Sākotnēji projekta ietvaros bija paredzēts sakārtot un attīstīt 3 uzņēmējdarbības videi nozīmīgus infrastruktūras objektus. Plānotie darbi:

  1. Lauktehnikas un M.Namiķa ielu Grobiņā, Lidostas ielas Cimdeniekos, Grobiņas pag., pašvaldības autoceļu “Ceļš V1222” un “Otaņķu autoceļš-Brēdiķi” Grobiņas pag. pārbūve;
  2. Zirgu, Saules, Jāņa un Priedulāju ielu un Liepu gatves, Grobiņā, pašvaldības autoceļu “Grobiņa-Ālande-Bārtas autoceļš” un "Jaunarāji - Ālande" Grobiņas pag., Grobiņas nov. pārbūve un "Strautmaļu ceļš" un "Vairogu ceļš" Grobiņas pag., Grobiņas nov. izbūve, t.sk. ietves un apgaismojuma izbūve Zirgu ielā;
  3. Robežu, Liepu un Kviešu ielu Robežniekos, Grobiņas pag. pārbūve.

Tā kā projekta īstenošanas gaitā izveidojās ietaupījums, līdz ar grozījumu parakstīšanu papildus šiem objektiem atjaunos arī Lielo ielu posmā noPaula (agrāk Pils) ielas līdz Ventspils ielai.

Lielā iela ir Grobiņas novada administratīvā centra Grobiņas maģistrālā iela un šķērso visu pilsētas teritoriju. Līdz ar to uz šo ielu un tās tuvumā koncentrējas virkne veikali un kafejnīcas, tirgus, dažādu pakalpojumu sniedzēji un tūrisma apskates objekti. Lielajā ielā 54 un Lielā ielā 76 ir izvietotas Grobiņas novada domes administrācijas struktūrvienības un vairākas iestādes (būvvalde, pašvaldības policija, bāriņtiesa, sociālais dienests, nekustamo īpašumu nodaļa), kuras uzņēmēji apmeklē, lai saņemtu pašvaldības pakalpojumus un risinātu dažādus problēmjautājumus. Tā kā šī ir Grobiņas novada īpašumā esošā iela ar augstāko gājēju un transporta plūsmas intensitāti, pašvaldība jau garākā laika periodā ir veikusi mērķtiecīgus ielas sakārtošanas darbus.

2011. gadā veikti Ventspils ielas seguma atjaunošanas darbi posmā no Rīgas ielas (A9 “Rīga (Skulte)-Liepāja”) līdz Lielās un Ventspils ielas krustojumam, bet 2014. gadā – Lielās ielas seguma atjaunošana posmā no Lielā iela 54 līdz Lielā iela 90. Projekta ietvaros atjaunojamie Lielās un Ventspils ielas posmi savieno abus iepriekšminētos atjaunotos posmus. Atjaunotie posmi ir labā tehniskā stāvoklī, bet atjaunojamo Lielās un Ventspils ielu posmu asfaltbetona seguma stāvoklis raksturojams kā slikts. Ir izveidojušās plaisas, iesēdumi un regulāri veidojas plašas bedres. Arī ielai pieguļošās ietves ir ļoti sliktā tehniskā stāvoklī un nelīdzenas.

Kā iedzīvotājiem, tā arī uzņēmējiem stratēģiski nozīmīgajā funkcionālajā ielas savienojumā ir nepieciešams veikt darbus satiksmes un gājēju drošības uzlabošanai, uzstādot apgaismojumu gājēju pārejai un paplašinot ietvi atsevišķos posmos. Atjaunojamās Lielās ielas posmu šķērso gājēju pāreja, kas nav aprīkota ar atbilstošu apgaismojumu un diennakts tumšajā laikā ir gājējiem nedroša. Gājēju pāreja ir pietiekami noslogota, jo to rīta un vakara stundās izmanto iedzīvotāji, kas no pilsētas centra dzīvojamajiem rajoniem dodas uz darbu Lauktehnikas ielas rajonā, kur bāzējas Grobiņas novadam nozīmīgi ražošanas un būvniecības uzņēmumi. Savukārt Lielās ielas kreisajā pusē izvietotā ietve ir izvietota pie brauktuves malas, un atsevišķos posms tās platums ir nepietiekams, lai nodrošinātu drošu gājēju pārvietošanos.

Lielās ielas posma no Pauls ielas līdz Ventspils ielai atjaunošana nodrošinās satiksmes intensitātei atbilstošu infrastruktūru, uzlabos Grobiņas pilsētas centra, Liepājas kā reģiona centra un galvaspilsētas pieejamību. Darbības īstenošana būs ieguvums ne tikai uzņēmējdarbības attīstībai un jaunu investīciju piesaistei, bet arī sabiedrībai kopumā, jo vienlaikus tiks uzlabota gājēju un iedzīvotāju drošība un pārvietošanās iespējas, kas ir kā viens no priekšnosacījumiem jaunu darba vietu radīšanai.

Projekts „Uzņēmējdarbības attīstībai nepieciešamās infrastruktūras attīstība Grobiņas novadā” tiek īstenots ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 3.3.1. specifiskā atbalsta mērķa “Palielinātprivāto investīciju apjomu reģionos, veicot ieguldījumus uzņēmējdarbības attīstībai atbilstoši pašvaldību attīstības programmas noteiktajai teritoriju ekonomiskajai specializācijai un balstoties uz vietējo uzņēmēju vajadzībām” 3. kārtas ietvaros. Saskaņā ar noslēgtajiem grozījumiem projekta īstenošanas termiņš ir pagarināts līdz 2021. gada 31. decembrim un projekta plānotās kopējās attiecināmās izmaksas ir 1 759 733,46 EUR, kur tai skaitā Eiropas Reģionālā attīstības fonda finansējums ir 1 189 670,10 EUR, valsts budžeta dotācija – 142 515,84 EUR un Grobiņas novada domes finansējums – 427 547,52 EUR.

Lielā iela

Jau drīzumā šajā Lielās ielas posmā sāksies atjaunošanas darbi.

 

Informāciju sagatavoja:

Gunita Laiveniece

Tālr.: +371 63497969

E-pasts: gunita.laiveniece@grobinasnovads.lv