esf_1

Eiropas Savienības projekta ietvaros tiks uzsākta Lielās ielas, Grobiņā posma atjaunošana.

2019. gada 22. augustā Grobiņas novada dome parakstīja vienošanos ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru par Eiropas Savienības Reģionālās attīstības fonda projekta Nr.3.3.1.0/18/I/009 "Uzņēmējdarbības attīstībai nepieciešamās infrastruktūras attīstība Grobiņas novadā" īstenošanu. Projektu bija paredzēts realizēt līdz 2021. gada 21. augustam.  Bet, tā kā 2021. gada 18. februārī Grobiņas novada dome ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru parakstīja vienošanās grozījumus, kas paredz projekta arī Lielās ielas posma noPaula (agrāk Pils) ielas līdz Ventspils ielai atjaunošanu, tad projekta īstenošanas termiņš ir pagarināts līdz 2021. gada 31. decembrim.

Projekta mērķis ir palielināt privāto investīciju apjomu un jaunu darba vietu izveidi Grobiņas novadā, veicot ieguldījumus uzņēmējdarbības (komercdarbības) attīstību veicinošos pasākumos atbilstoši pašvaldības attīstības programmā noteiktajam projektam un balstoties uz uzņēmēju vajadzībām. Projekta īstenošanas rezultātā uzlabosies uzņēmējdarbības (komercdarbības) teritorijām nozīmīgu funkcionālo savienojumu satiksmes organizācija, t.sk. satiksmes drošība, tehniskais stāvoklis un nestspēja, teritoriju sasniedzamība un pieejamība. Tiks radīta esošajiem uzņēmumiem un potenciālajiem investoriem pievilcīga uzņēmējdarbības vide. Projekta īstenošana veicinās jaunu darba vietu radīšanu uzņēmumos, kuri gūs labumu no projekta ietvaros veiktajām investīcijām publiskajā infrastruktūrā, kā arī nefinanšu investīcijas nemateriālajos ieguldījumos un pamatlīdzekļos, tādējādi attīstot uzņēmējdarbību pašvaldībā.

Projekta ietvaros kopā paredzēts sakārtot un attīstīt četrus uzņēmējdarbības videi nozīmīgus infrastruktūras objektus:

  1. Lauktehnikas un M.Namiķa ielu Grobiņā, Lidostas ielas Cimdeniekos, Grobiņas pag., pašvaldības autoceļu “Ceļš V1222” un “Otaņķu autoceļš-Brēdiķi” Grobiņas pag. pārbūve;
  2. Zirgu, Saules, Jāņa un Priedulāju ielu un Liepu gatves, Grobiņā, pašvaldības autoceļu “Grobiņa-Ālande-Bārtas autoceļš” un "Jaunarāji - Ālande" Grobiņas pag., Grobiņas nov. pārbūve un "Strautmaļu ceļš" un "Vairogu ceļš" Grobiņas pag., Grobiņas nov. izbūve, t.sk. ietves un apgaismojuma izbūve Zirgu ielā;
  3. Robežu, Liepu un Kviešu ielu Robežniekos, Grobiņas pag. pārbūve;
  4. Lielās ielas posmā no Paula (agrāk Pils) ielas līdz Ventspils ielai atjaunošana.

Būvdarbi ir pabeigti un šī gada aprīlī nodoti ekspluatācijā Robežnieku, Grobiņas pagastā objektā. Šajā uzņēmējdarbībai nozīmīgajā teritorijā tika atjaunots Liepu un Robežu ielu segums 640 m garumā, kā arī noasfaltēta Kviešu iela 329 m garumā un pārbūvēta 130 m gājēju ietve Liepu ielā.

Projekta ietvaros šobrīd aktīvi būvdarbi turpinās abos pagājušajā gadā aizsāktajos objektos: Lauktehnikas un M. Namiķa ielu Grobiņā, Lidostas ielas Cimdeniekos, Grobiņas pag., pašvaldības autoceļu “Ceļš V1222” un “Otaņķu autoceļš-Brēdiķi” Grobiņas pag. pārbūve un Zirgu, Saules, Jāņa un Priedulāju ielu un Liepu gatves, Grobiņā, pašvaldības autoceļu “Grobiņa-Ālande-Bārtas autoceļš” un "Jaunarāji - Ālande" Grobiņas pag., Grobiņas nov. pārbūve un "Strautmaļu ceļš" un "Vairogu ceļš" Grobiņas pag., Grobiņas nov. izbūve. Augustā tos plānots pabeigt un nodot ekspluatācijā. Šajos objektos kopumā tiks sakārtots ielu un pašvaldības ceļu segums vairāk kā 9 km garumā, pārbūvēti 2 stāvlaukumi, uzlabots ielu apgaismojums Grobiņas pilsētā un izbūvēta 190 m jauna ietve Zirgu ielā, Grobiņā.

Savukārt Grobiņas pilsētas Lielās ielas objektā būvdarbus varētu sākt tuvākajā laikā. Saskaņā ar būvdarbu atklātā konkursa rezultātiem pašvaldība 2021. gada 26. maijā noslēdza būvdarbu līgumu ar SIA "CTB" par līguma summu 149958,58 eiro (bez PVN). Darbu ietvaros Grobiņā atjaunos Lielo ielu 386 m un Ventspils ielu 21 m garumā, t.sk. atjaunos un paplašinās gājēju ietvi un uzstādīs gājēju pārejas apgaismojumu. Papildus minētajiem darbiem tiks izbūvēta lietus ūdens kanalizācija un risināti objektā esošo inženierkomunikāciju aizsardzības pasākumi pret infrastruktūras bojāšanas risku. Darbus plānots pabeigt līdz šī gada nogalei.

Projekts „Uzņēmējdarbības attīstībai nepieciešamās infrastruktūras attīstība Grobiņas novadā” tiek īstenots ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 3.3.1. specifiskā atbalsta mērķa “Palielinātprivāto investīciju apjomu reģionos, veicot ieguldījumus uzņēmējdarbības attīstībai atbilstoši pašvaldību attīstības programmas noteiktajai teritoriju ekonomiskajai specializācijai un balstoties uz vietējo uzņēmēju vajadzībām” 3. kārtas ietvaros. Projekta plānotās kopējās attiecināmās izmaksas ir 1 759 733,46 EUR, kur tai skaitā Eiropas Reģionālā attīstības fonda finansējums ir 1 189 670,10 EUR, valsts budžeta dotācija – 142 515,84 EUR un Grobiņas novada domes finansējums – 427 547,52 EUR.

 

Informāciju sagatavoja:

Gunita Laiveniece

Tālr.: +371 63497969

E-pasts: gunita.laiveniece@grobinasnovads.lv